Joan Falgarona Canadell

3 maig
Orquestrina Moyambos, 1943. Fons fotogràfic de Montserrat Mauné.

Orquestrina Moyambos, 1943. Fons fotogràfic de Montserrat Mauné.

Joan Falgarona Canadell (Figueres, 1924 -2012) pertany a la nissaga musical empordanesa junt amb el seu pare Pere Falgarona Salleras, el seu germà Josep Falgarona Canadell, el seu fill Xavier Falgarona i Cortada i els seus néts Nil Falgarona i Norfeu Falgarona.

Joan Falgarona va aprendre les primeres lliçons musicals de mans del seu pare, que li va ensenyar a tocar la trompeta. L’any 1942 va anar a estudiar música a Barcelona, trompeta amb el mestre Amadeu Rovira González (Orquestra Simfònica de Barcelona) i harmonia amb el professor Joaquim Zamacois. Mentre, treballa de músic amb l’Orquestra Mendoza, La Principal de la Bisbal, Orquestrina Moyambos i Els Montgrins.

L’any 1945 va el servei militar a Barcelona i això el va promocionar com a trompetista i combinar les tasques de músic i soldat. Tocava amb l’orquestra Ramon Evaristo fins acabar el servei i després va entrar a l’orquestra Lluís Rovira (1947) amb la que va anar de gira a nivell internacional.

L’any 1952 va formar part de l’orquestra Isi Fabra i l’any 1954 de l’orquestra de Lorenzo Gonzalez i després de l’orquestra Gadea.

L’any 1954 amb la mort del seu pare decideix tornar a Figueres junt amb la seva esposa Pilar Cortada. Va deixar la música excepte en la seva funció de mestre de trompeta. Anys més tard va tornar al món musical a través de la Coral Gaudeamus (1987) com a cantant i també va realitzar arranjaments a quatre veus. Va musicar poetes com Jaume Maurici i Carme Pagès, amb els que va guanyar diversos premis.

La Biblioteca Nacional de España conserva l’enregistrament del seu bolero Entre las flores, que podeu escoltar des d’aquest enllaç.

Font: Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà, Inés Padrosa, 2009, Fotos de Cobles, Orquestres i Conjunts de Catalunya i Amics de Florenci Mauné

2 Respostes to “Joan Falgarona Canadell”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Xavier Falgarona Cortada | Sonabé - Mai 4, 2013

    […] Falgarona (Barcelona, 1950) pertany a la nissaga musical empordanesa junt amb el seu pare Joan Falgarona Canadell, el seu oncle Josep Falgarona Canadell, el seu avi Pere Falgarona Salleras, el seu fill Norfeu […]

  2. Pere Falgarona Salleras | Sonabé - Mai 4, 2013

    […] Falgarona Salleras de Peralada pertany a la nissaga musical empordanesa junt amb el seus fills Joan i Josep Falgarona Salleras, el seu nét Xavier Falgarona i Cortada i els seus besnéts Nil […]

Deixa un comentari