Eusebi Saló Massaguer

6 juny

Eusebi Saló Massaguer (Palau-sator 1901 – Maçanet de Cabrenys 2001) músic de saga familiar, era fill d’Emili Saló Perals (contrabaixista de la Principal de La Bisbal). Va estudiar música des de l’infància i quan fa el servei militar a Figueres s’incorpora a la banda de música del Castell de Sant Ferran i a l’Orquestra de l’Erato, tot plegat mentre fa d’aprenent de fuster.

Durant uns anys, viu i treballa a diversos llocs, com ara Verges, on funda la coral del poble però torna a Figueres l’any 1956 on obre una botiga de luthier al carrer Col·legi i comença la fabricació d’instruments de corda amb l’ajuda del seu fill Emili.

A mitjans dels anys 50 refunda el coro de la Societat Coral Erato, reunint una cinquentena de cantaires. Feia 20 anys que la Societat no tenia coro i la nova formació s’estrenava el 21 de desembre de 1955 amb un repertori format per «Salut, cantors», «Les flors de maig» i«La Moria de les trenes» i algunes cançons interpretades pel baríton Joan Bartolí acompanyat al piano per Camil·la Lloret. Com a director de la coral va efecturar nombrosos concerts. El mes de març de 1962 estrenava la sardana Figueres de Rafael Mariano.

La dècada de 1960 va ser mestre de música de l’Institut Ramón Muntaner.

Va formar part de diverses formacions: la Filharmònica de Figueres, la Principal de Figueres, l’Emporitana de Verges i l’Orquestra Panamà.

També feia arranjaments musicals i com a compositor va escriure l’Himne de la Coral Erato

Font: Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà, Inés Padrosa, 2009 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: