Pere Pérez Batlle (Santa Pau 1919 – Figueres 1982) va rebre les seves primeres lliçons musicals de mans de Josep Maria Albert i després va completar la seva formació musical amb Enric Sans i Camil·la Lloret especialitzant-se en el trombó de vares, el fiscorn, la bateria i el violí.
El juny del 1936, amb disset anys, el trobem d’alumne al concert de clausura de l’escola de música d’Arts i Oficis, documentat en aquest article de l’Empordà Federal (Hemeroteca de la Biblioteca Fages de Climent de Figueres).
Va pertànyer a l’Orquestra Moyambos (1941-1945), a l’Orquestra Río (1947-1960) i a l’Orquestra Perpinyà (1961-1981).

Cobla Perpinyà. Fotografia del Musee des Instruments de Ceret. http://www.music-ceret.com/dossiers/cobles/cobla_photos.php

Foto del fons personal de Jean-Louis Sebastian. Cobla Perpinyà. D’esquerra a dreta: 2a trompeta Fortuné Casanovas (Max, pels amics) , 1a trompeta Lluís Dilmé, 1r fiscorn Ferriol Vidal, 2n fiscorn Pere Pérez, contrabaix Joan-Lluís Sebastian. 2n tible Pierre Fortunet, 1r tible Antoni Agustí, 1r tenora Rosendo Rabós , flabiol i 2a tenora Nárcis Matabera. Cobla Perpinyà, Palalda (Vallespir),11 de novembre de 1975 o 1976. Informació proporcionada per Jean-Louis Sebastian (setembre 2018)

Aeroport de Perpinyà (La Llabanera), destí a Locminé (Bretanya), 24 de setembre del 1977 . Jean-Louis Sebastian fotografia la Cobla Perpinyà. Drets d’esquerra a dreta : Antoni Agustí, Roger Dabouzi, X, (?), Fortuné Casanovas, Pierre Fortunet. Davat d’esquerra a dreta: Ferriol Vidal, Narcis Matabera, i Pere Pérez. Fons personal de Jean-Louis Sebastian.

Aeroport de Perpinyà (La Llabanera), destí a Locminé (Bretanya), 24 de setembre del 1977 . Cobla Perpinyà amb Antoni Agustí, X, Narcis Matabera, Roger Dabouzi Pierre Fortunet, Pere Pérez, Farriol Vidal, Jean-Louis Sebastan i ajupit, Fortuné Casanovas. Fons personal de Jean-Louis Sebastian.
A la seva maduresa professional es va interessar en el contrabaix com a instrument i va rebre’n classes del mestre Jaume Cristau.
L’any 2013, el Sonabé.cat localitza una fotografia, encara inèdita, d’una formació musical figuerenca i gràcies a les aportacions dels experts Carles Varela, Josep Loredo, Montserrat Mauné i Miquel Aiguabella s’identifica a Pere Pérez com a un dels músics de la fotografia. És llavors quan Núria Bassagañas es posa en contacte amb la filla del músic, Joana Pérez per demanar-li de fer-ne un perfil biogràfic i musical. D’aquesta petició en sorgeix aquest article, signat per la mateixa Joana, que ha reunit i conservat diversos documents i objectes de la carrera musical del seu pare, amb els que ha pogut resseguir la seva llarga trajectòria, i avui comparteix amb aquesta biografia i col·lecció fotogràfica.
Des del Sonabé.cat volem agrair a la Joana la seva empenta, tenacitat i esforç amb els que ha fet possible la recuperació de la memòria d’aquest músic de l’Alt Empordà.

Foto extreta del blog de Josep Loredo: http://fotosformacionsmusicalsdecatalunya.blogspot.com.es/2013/10/pep-ventura.html
Amb el peu “Foto presa a finals dels anys 50, al Cementiri de Figueres, segurament anant o tornant d’alguna Ofrena que s’hi sol fer anualment a la tomba d’en Pep Ventura. A davant de tot, tres fiscons: Joaquim Carbonell, Pere Pérez i Enric Ferrer (segurament hi anava de bolo, doncs encara estava a la Cobla-orquestra La Principal de Figueres) Els dos trompetes darrere seu són en Joan Brunet i en Joan Fortuny (“Marons”) Els quatre músics de darrere: Miquel Aiguabella, Joan Giralt, Eugeni Vidal (“Pagenio”) i Joan Monjó.”
Fonts: Joana Pérez, Josep Loredo, Le Centre International de Musique Populaire (CIMP), Biblioteca Fages de Climent
___
Biografia del meu pare Pere Pérez Batlle
Va néixer a Santa Pau (Garrotxa), de petit va viure a Olot i entre els 10 i 12 anys la família es va traslladar a Figueres. El seu pare feia de cisteller i va posar una botiga al carrer de Sant Pau n. 19 de Figueres on ell va treballar-hi.
Li agradava molt la música i va anar al cor de Mossèn Albert a la Parròquia de Sant Pere, on el mossèn li va ensenyar solfeig.
També va aprendre amb el Sr. Enric Sans i la Sra. Camil·la Lloret. Ens sembla que no es va arribar a treure cap títol de músic.
Es va sindicar per poder exercir de músic professional.
A 18 anys el van cridar a files per anar a la guerra amb la “Quinta del biberó”. Ell anava cada matí a cavall d’un ase per tocar diana amb una corneta.
Va ser refugiat al camp de concentració d’Argelers i al cap d’un temps Mossèn Albert el va aconseguir treure’l.
Va fer la “mili” a Barcelona i sempre estava en contacte amb la música i fins i tot juntament amb altres soldats varen fer un quintet, en nom del qual no sé.
Després de la mili va entrar a formar part de l’Orquestra Moyambos, assajaven darrera la botiga del carrer Sant Pau i aleshores ell tocava el trombó de vares. Va estar amb aquesta orquestra tocant al Casino Menestral entre 1941 i 1945.
Entre els anys 1947 i 1960 va anar a tocar a l’Orquestra Rio que a l’hivern tocava a la sala Erato del carrer Pep Ventura i a l’estiu a la Plaça Triangular. A l’Orquestra Rio ell tocava la bateria i el violí pel ball i el fiscorn per a les sardanes.
195? – Orquestra Rio.Fotografia del fons personal de Joana Pérez.
Darrere: Pere Pérez, Francesc Cairó, Joan Fortuny (“Marons”), Joan Brunet i Joaquim Carbonell
Davant: Enric Riera, Joan Monjó, Martí Algans, Eugeni Vidal (“Pagenio”) i Bosch (no en sé el nom).Maig de 1959 – Orquestra Rio a Saint-Tropez. Fotografia del fons personal de Joana Pérez.
D’esquerra a dreta: Joan Brunet, ??, Eugeni Vidal, Martí Algans, Palau, Narcís Prats i Pere Pérez196? – Orquestra Rio. Fotografia del fons personal de Joana Pérez.
Darrere: Joan Brunet, Narcís Prat, Francesc Romero, Jaume Palau, Pere Pérez i Joan Monjó
Davant: Enric Riera, Eugeni Vidal (“Pagenio”), Jacint (“Cinto”) Hereu, Joan Lassús i Colomeda i Martí Algans.Cobla Perpinyà. 1- Pere Pérez, 2- Lluís (de Tortellà), 3-?, 4-?, 5- Blanch, 6- ?, 7-?, 8- Anton, 9-? i 10-?.Fotografia del fons personal de Joana Pérez.
Cobla Perpinyà. 1- Pere Pérez, 2- Lluís (de Tortellà), 3-?, 4-?, 5- Blanch, 6- ?, 7-?, 8- Anton, 9-? i 10-?. Fotografia del fons personal de Joana Pérez.
Cobla Perpinyà.
1-?, 2- Lluís (de Tortellà), 3-?, 4- Pere Pérez, 5-?, 6-?, 7- Anton, 8-?, 9-?
Fotografia del fons personal de Joana Pérez.De l’any 1961 al novembre de 1981 (el gener de 1982 va morir), va treballar a l’Orquestra Perpinyà, on també tocava la bateria i el violí al ball i el fiscorn per a les sardanes.
A l’any 1964 l’Orquestra Perpinyà va gravar un disc de sardanes a un estudi de gravació de Paris. L’àlbum es va titular La Catalogne. Les plus belles sardanes avec la Cobla Perpinya.
Entre els anys 1967 i 1970 li va agradar aprendre a tocar el contrabaix sense cap ànim de lucre i el seu mestre va ser Jaume Cristau.
Joana Pérez Planells
Pour Mme Perez Planells :
Sur les photos de la Cobla Perpinya, j’ai reconnu mes oncles AGUSTI Antoine (saxo/clarinette/tenora) et Raimond (trompette). Tous les deux sont décédés depuis quelques années. Mon grand père, Anton Agusti avait créé la Familiar Agusti et la Cobla Perpinya.
Visca la cobla !
Vaig tenir el privilegi de tocar amb la Cobla Perpinyà, al costat d’en Pere, al contrabaix. Era en els anys 1975-1979. Tinc algunes fótos, si us interessa?
Hola Sebastian, gràcies pel teu comentari i naturalment que ens interessa el teu oferiment, ara t’enviem un correu de contacte.
Salut,
Núria