Isidre Lleys i Pagès

27 jul.


Isidre Lleys i Pagès (Figueres, 1837 – 1922) va ser sacerdot i músic.

Era nebot del músic i compositor Jaume-Joan Lleysmestre de capella de l’església parroquial de Castelló d’Empúries, que en morir el 1853 li llegà els seus papers de música i un piano. Aquest oncle seu i l’organista Bernat Papell donaren a Isidre Lleys la seva formació musical.

Al 1855, en morir Antoni Bonet, organista de l’església parroquial de Sant Pere de Figueres, s’oferí per substituir-lo i fou acceptat. Quatre anys més tard s’ordenà sacerdot. Es presentà a les oposicions per a organista de Santa Maria del Mar de Barcelona i, encara que les guanyà, renuncià a la plaça per quedar-se a la seva ciutat natal. Continuà tocant l’orgue de la parròquia de Figueres la resta de la seva vida, i admirà els oients amb les seves grans qualitats (hom l’ha adjectivat “genial”) com a instrumentista i improvisador.

Va escriure un tractat pedagògic Tratado teórico y práctico de Armonía i composición musical innovador a l’època. Pel que fa a composicions musicals se sap que va compondre: Coplas als set dolors de Maria (contrabaix), Lamentos de las Santas Almas del Purgatorio, Ave verum Corpus per a gran orquestra, Rosario: a 8 voces con orquesta regular i un Stabat Mater (1849).

Donà lliçons de música a fills de la societat benestant figuerenca. Entre els deixebles que formà tingué els músics empordanesos Albert CotóAntoni Juncà Josep Maria Cervera (a qui ensenyà piano i orgue).

En morir mossèn Lleys s’extingí el Benefici de Sant Llorenç i Pere, o de l’orgue, una subvenció anual que des del 1601 l’ajuntament concedia per al manteniment de l’organista parroquial. A Isidre Lleys el succeí en el càrrec d’organista Josep Maria Albert que també era sacerdot.

Fonts: Viquipèdia i Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà, Inés Padrosa, 2009

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: