Joan Lassús i Colomeda

24 jul.

joan lassus sonabe 2013

Joan Lassús i Colomeda (l’Escala, 1901-1996).

 Tret dels primers anys en què ajudava el seu pare en les feines de casa, Lassús es dedicà plenament i fins poc abans de morir a les dues professions que més li agradaven: la música i a la fotografia.

Sense tenir cap antecedent musical familiar, Joan Lassús rebé les primeres lliçons de solfeig i instrument del gran músic de l’Escala, Josep Vicens i Juli, l’Avi Xaxu, a canvi d’ajudar-lo a la barberia. Posteriorment amplià els estudis a Torroella de Montgrí amb el músic Enric Vallespí. Fou intèrpret de piano, violí i, sobretot, destacà com a primera tenora, encara que també tocà el saxofon.

L’any 1926 ingressà a la cobla Roviras de Bordils i, després, fou membre de diferents formacions musicals gironines: La Principal de Torroella de Montgrí (1927-28 i 1936-39), en la que coincidí amb els seus amics escalencs Jacint Hereu i Callol, en Cinto Hereu, i en Francesc Sala i Flaqué, en XiquetLa Principal de Bordils (1928-1930) i la Vergelitana (1930-1933). Després de la Guerra Civil, junt amb Jaume Vilà i Comas, fou capdavanter de la segona etapa de La Principal de l’Escala, que es dissolgué el març de 1957. Al cap de poc ingressà a la cobla-orquestra Rio de Figueres. L’any 1963 entrà a La Farnense fins el 1967. Tot i estar jubilat, encara el 1975 fou primer tenora i cofundador de la cobla Foment de la Sardana, de la qual es retirà definitivament la temporada següent.

Fonts: http://noticies.lescala-empuries.com/accessible/veure_noticia.php?id=637

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: