Josep Ferrer Torres

2 juny

Josep Ferrer Torres (Peralada 1878 – Sant Celoni 1952) Instrumentista de fiscorn. Es va formar a l’Escola de Música de Peralada. El 1893 fou un dels membres fundadors de La Principal de Peralada en la qual interpretava el primer fiscom al costat de Josep Serra que interpretava el segon.

Posteriorment, el 1901, entrà a l’orquestra Els Fatxendes, de Sabadell; el 1910 a l’orquestra Torres, de Barcelona i a la cobla La Principal de Palafrugell, però tornà a la Torres i, després, a la Fatxendes. El 1918 es constituí la cobla La Lira de Sant Celoni de la qual fou membre fundador. Quan el 1943 La Lira celebrà els 25 anys, Josep Ferrer complí també els 50 de la seva carrera. Es retirà l’any 1946.
S’explica com a fet anecdòtic que la seva primera sardana, A l’entom de la llar, l’escrigué en un hostal tot esperant que s’acabés la pluja que els havia interromput la ballada. A més, s’estrenà aquell mateix dia.
A vegades signava les seves sardanes amb el pseudònim JOFERTO corresponent a les primeres lletres del seu nom i cognoms.

A l’arxiu de Músics per la cobla es conserven aquestes sardanes:

Sardanes
Títol Tipus Any
Frisança Sardana per a cobla 1932c
gorg negre, El Sardana per a cobla
Ingenuïtat Sardana per a cobla 1932c
La festa de Sant Estanislau Sardana per a cobla
Pastor alegre Sardana per a cobla
Pla de la Calma Sardana per a cobla
Sogra i nora Sardana per a cobla 1933

Altres títols de l’autor

Sardanes
A l’entorn de la llar (la primera) – Brosta florida – Cardedeuenca – En Joanó i en Miqueliu – En Jordi i en Rafeló – Gotes de rosada – Mariàngela – Qui té raó? – Renyines d’enamorats

Fonts: Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà, Inés Padrosa, 2009 i http://www.musicsperlacobla.com/compositor.php?autor_id=792

Deixa un comentari