Pere Cortada Carbonell

21 març

Pere Cortada Carbonell (Castelló d’Empúries 1940 – 2017) va ser deixeble de Josep Blanch amb els instruments de violí i piano. Va prosseguir les classes de solfeig i piano amb Josefina Gambús i de violí amb Jordi Pujol Iglesias.

Als 14 anys va anar a Figueres amb Camil·la Lloret per estudiar piano i solfeig i amb Arseni Corsellas per estudiar violí. Mentre, al mateix Castelló Josep Genís Pepito li donava classes de trombó de vares i de fiscorn.

Va formar part de la Cobla-Orquestra Catalunya de Bordils (1957) com a instrumentista de piano, fiscorn, trombó i violí. Després va formar part de La Lira de Sant Celoni (1959-1965). En aquesta període millorava la tècnica de violí amb el mestre Grein i el fiscorn amb Miquel Badia.

Va formar part de l’Orquestra Caravana (1965-1975) de Torroella de Montgrí i després de l’Orquestra Maravella (1975-1983) de Caldes de Malavella. La seva darrera formació va ser La Principal de la Bisbal (1983-1999).

A la seva maduresa es va preocupar de donar impuls musical a Castelló des de dues vessants: el cant coral i la pedagogia. L’any 1987 va fundar la Coral Castellonina i en va ser director fins l’any 1996. Va posar en marxa l’Escola Municipal de Castelló d’Empúries i en fou director des de 1988 fins l’any 2007.

Cortada va iniciar un arxiu de música catalana en general, i amb músics castellonins en particular, de música de sardana i música per a cobla que ha cedit a l’Escola de Música. En el moment de la jubilació l’arxiu constava de més de 5000 partitures.

Font: Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà, Inés Padrosa, 2009

Article d’Inés Padrosa al Diari de Girona: http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/03/06/llegat-musical-pere-cortada-carbonell/832908.html

Una resposta per a “Pere Cortada Carbonell”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Coral Castellonina | Sonabé.cat - Mai 31, 2014

    […] Coral Castellonina va ser fundada al desembre de 1987 pel mestre Pere Cortada, és un grup de gent afeccionada a cantar que intenta fer una labor cultural i especialment […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: