Rai Casals organitza Family TransGospel

10 oct.

Rai Casals organitza a Figueres  un cor-banda per a totes les edats anomenat Family TransGospel i defineix així el projecte:

Que és “FAMILY” transgospel ? “Family” es un espai obert a totes les edats, per disfrutar, cantar i expressar-se des del cor. Quan posem consciència i intenció en les paraules de les cançons, els nostres cants es converteixen en una forma d’oració i de ressonància creativa i transcendent. El nom de “FAMILY” vol fer referència als vincles de empatia i fraternitat que uneixen a les persones, i tant de bo uneixin a la humanitat sencera. No cal saber música però si tenir bona oïda i sobretot voluntat de participar. La quota mensual va destinada al manteniment del local d’assaig i a despeses de producció artística del grup. Qualsevol altre benefici que pugués generar “Family” aniria destinat a accions solidàries.

Que és Transgospel? Actualment vivim en un caos cultural on es fonen i confonen els més variats elements. Després de la caducitat del catolicisme, gran part de la societat s’ha desenganyat i ha renunciat a les doctrines repressores, però al alliberar-se d’algunes d’aquestes creences també ha cancel·lat part del contacte amb el mon transcendent. Com denota la fragmentada societat en que vivim, existeix un buit d’espiritualitat. La gent que per diversos motius intenta accedir al seu interior prova o adopta altres filosofies, religions exòtiques, o tendències nova era, que si bé poden oferir un cert recolzament, també poden arribar a ser tan il·lusòries i restrictives com les que anteriorment varen abandonar. Tothom fa el que pot per situar-se en alguna línia ètica o filosòfica, com a via per a integrar d’alguna manera el tan necessari sentiment de pertinença i d’integració social. En la nostre societat laica i multicultural, no disposem de “misses”, val a dir, de ritus que ens ajudin a connectar amb la nostre identitat més profunda, amb la interrelació de totes les formes de vida, i amb el reconeixement dels altres com a part d’un/a mateix/a. Tret de determinats àmbits terapeutics, sectes o grups religiosos, no disposem encara d’uns codis ni d’uns ritus que de forma generalitzada fomentin la capacitat de desprendres d’ignorància, màscares, egos, vanitats, i ressentiments, i ofereixin sense manipulacions, les arts per accedir al retrobament personal i l’harmonia social. Per contra, estem immersos en la mediatització, l’“entertrainement” i la cultura de disseny ,influenciats per les més incongruents tendències. Representa que estem molt ben informats, però sense assabentar-nos de les coses més vitals i essencials. Més que informats el que estem es “infoxicats”. Com a resposta a les necessitats anímiques i cordials de la gent, es sorprenent que proliferin al nostre país les corals de gospel*, on persones majoritàriament laiques o atees canten enfervorits a Jesús i al Sant Esperit, fent us d’una forma ritual de provada eficiència importada de la tradició afroamericana, que proporciona tant als cantaires com al públic assistent, això que aquí tant ens fa falta: ritme, melodia i alegria de la bona!!. Realment el gospel, com a cant religiós provinent d’esglésies baptistes i evangelistes afroamericanes, ofereix un joiós espai de culte, ja que a més de transmetre els valors cristians, les veus unides representen la transcendència de la individualitat, l’alabança a la vida i la voluntat de solidaritat humana.

Per això el projecte “FAMILY” en la mateixa línia “d’assamblea artístico-espiritual”, reivindica el concepte “Transgospel”, terme que malgrat l’anglicisme ens pot ajudar a entendre la necessitat conjunta d’expressar, d’invocar i d’alabar, sobretot en la nostre llengua, encara que també ho podem fer en d’altres idiomes, però sense limitar-nos al gospel afroamericà. Un altre dels objectius de “Family” es deixar el llenguatge “confessional” de les religions i instaurar la llibertat i la plenitud de la poesia mística Universal, on tot/a bon entenedor/a hi trobarà les claus, el perfum, i el sentit de l’existència.

Rai Casals

* Gospel es una abreviació de God Spell, que es traduiria com: invocar o clamar a Déu.

 

Una resposta per a “Rai Casals organitza Family TransGospel”

  1. Sani Nalúa febrer 10, 2016 a 12:02 pm #

    M’agradaría rebre més informació!! GRACIES
    saniestrella@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: