Josep Manzano recupera a Bonaventura Bassols

4 ag.

De Bonaventura Bassols, del qual es tenen molt poques dades biogràfiques, se sap que na néixer a Figueres el 1812. Va ser un important professor de guitarra a Barcelona abans de fixar la seva residència a Xile l’any 1854 i tornar a establir-se a Tortosa, on es creu que va morir el 1868. Només s’han conservat unes poques obres de l’autor, una d’elles és un vals interpretat per Josep Manzano al CD Melancolie, compositors guitarristes gironins del segle XIX, editat per Ars Harmonica. Ben aviat podreu gaudir d’aquest enregistrament a la Biblioteca de Figueres.

Bonaventura Bassols Soriano

La seva família conreava un caliu literari i musical que va portar dos dels fills a seguir passes musicals i literàries, va ser el cas de Ventura i Narcís.

Fins 1854 va residir a Barcelona, lloc on va exercir de professor de guitarra i va formar part de la Societat Filarmònica de Barcelona, on va llegir el 24 de març de 1853 la conferència “Consideraciones filosóficas sobre el verdadero carácter del drama lírico-nacional” (Barcelona, 1854)

Va estar temporalment a Xile i , després de deixar l’activitat musical, va retornar a Catalunya i s’establí a Tortosa.

Va publicar i dirigir El Trobador, un quadern de música per a guitarra i per a cant i guitarra (Santiago, 1856)

Fonts: Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà, Inés Padrosa, 2009, Centro de Investigación y Documentación de la Guitarra clásica en Cataluña i  Viquipèdia.

_______

Josep Manzano

Nascut a Girona el 1962, s’inicia en la guitarra de forma autodidacta i amb Lluis Neras estudía guitarra clàssica i moderna. Posteriorment estudia amb Manuel Gonzalez a Barcelona i obté el titol professional al Conservatori de Música Isaac Albeniz de Girona amb les més altes qualificacions i els estudis superiors al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Paral·lelament ha assistit a diversos cursos de interpretació musical, destacant el d’en David Russell.

Ha realitzat nombrosos concerts i gravacions per a la radio i televisió, tant com a solista com formant part de formacions de música de cambra o conjunts instrumentals més nombrosos. Des de l’any 2000 actua regularment amb el guitarrista de flamenc Xavier Ballesteros, amb qui ha enregistrat al 2004 un CD amb obres de Albéniz, Granados i De Falla. Des de l’any 1998 es membre del grup poètic-musical Dinosaurios, Des de l’any 2009 actua amb el guitarrista anglès Carlos Garcia Benitez, realitzant diversos concerts per les comarques gironines i amb el qual enregistren un CD durant el 2010. També ha treballat amb el flautista gironí Esteve Zulet i amb el Joan Sadurní Trio amb la interpretació de la música de Claude Bolling. Amb totes aquestes formacions ha participat en diversos festivals de música i teatre, actuant als principals auditoris i teatres de Girona i província i també a la resta de Catalunya (Cicle Nits Musicals Castell Santa Oliva, Festival de Trovadors i Juglars a Granollers, etc…) i Balears (Concerts de Tardor de Sa Pobla) i resta de l’estat espanyol (Festival Int. Guitarra d’Hondarribia, Encuentro Int. Música de Vilches-Jaen, Festival Internacional de Guitarra de Aranda de Duero (Burgos). Internacionalment ha estat convidat a participar a diversos festivals, tant com a concertista, com a docent o membre del jurat. Entre els festivals on ha participat cal esmentar el Festival Guitarres del Món de Pieterlen (Suissa), Savacium Classic Fest de Sabac (Serbia-Montenegro), Festival Internacional de Guitarra de Morelia (Méxic), Guitarrísima Puebla (Mèxic), Nuits Musicales de Cieux (França), Festival Int.de Guitarra de Manfredonia (Itàlia) i ha fet una gira de concerts per Bulgària, amb el flautista Nicolay Yordanov, a més de oferir concerts esporàdics a Anglaterra i Alemanya.

Com a solista de guitarra ha enregistrat el CD “Tàrrega i el seu llegat” (2002) amb obres de Francesc Tàrrega, Emili Pujol i Miquel Llobet. A finals de 2008 edita un CD amb la integral dels preludis i els estudis de grau elemental de Francesc Tàrrega i al 2010 “Compositors guitarristes gironins del segle XIX”, amb obres de Josep Ferrer, Josep Costa i Bonaventura Bassols..

Es professor de guitarra a l’Escola de Música del Consell Comarcal del Gironès i a l’Academia de Música Compte de Girona, on hi desenvolupa una amplia tasca docent.

Una resposta per a “Josep Manzano recupera a Bonaventura Bassols”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bonaventura Bassols i Soriano | Sonabé - febrer 24, 2013

    […] Josep Manzano interpreta un vals de Bonaventura Bassols al CD Melancolie. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: