Figueres potenciarà la figura de Pep Ventura amb una mostra inèdita

12 jul.

pventura

Quan la sardana era un ball de moda: Pep Ventura abans del mite.

Exposició al Museu de l’Empordàd, des de l’1 d’agost de 2009.

La mostra porta per títol “Quan la sardana era un ball de moda: Pep Ventura abans del mite”, que vol donar a conèixer un Pep Ventura al marge del mite creat a l’entorn del músic. El mite de Pep Ventura es va anar bastint i forjant paral·lelament a la invenció i difusió de la sardana com a dansa nacional de Catalunya. Des de la primera idealització del músic empordanès a la Historia del Ampurdán de Pella i Forgas, la llegenda aconseguí un èxit molt reeixit, sobretot al tombant de segle XX. Les biografies sobre el músic sempre s’han basat, en més o menys mesura, en la imatge romàntica d’un pagès autodidacte, sense solfa, d’infància paupèrrima que, per intercessió de la musa popular, es dedicà a recollir cançons tradicionals catalanes i a inserir-les –salvant-les així de l’oblit– a la sardana, una dansa prehistòrica que arribà a l’Empordà a través de grecs i fenicis.

L’exposició temporal Pep Ventura abans del mite: quan la sardana era un ball de moda trenca definitivament amb aquest discurs tradicional. Presenta el músic empordanès en el context de la seva època, quan al teatre de la vila hi actuaven companyies italianes d’òpera, els joves republicans ballaven sardanes revolucionàries i les societats corals donaven veu a la classe social obrera. Situa la seva trajectòria professional al bell mig de les transformacions socials i culturals que sotragaren l’Europa del vuitcents i les seves composicions musicals en relació a la nova societat de l’oci i l’espectacle.

L’exposició reuneix en un mateix espai objectes personals de Pep Ventura com la seva tenora –l’instrument que el va fer tan popular arreu de l’Empordà–, i part de les seves partitures manuscrites que en l’actualitat es troben en diferents arxius i museus (Biblioteca Fages de Climent, Biblioteca de Catalunya, Museu de la Música, Biblioteca de l’Orfeó Català…). S’hi exposen alguns objectes únics i altres inèdits, i s’hi poden escoltar diverses sorpreses. Es tracta d’una oportunitat única per copçar el bategar de la Figueres del segle XIX, i una bona ocasió per conèixer un bocí més de la història contemporània de Catalunya.

Font: 9diari

Una resposta per a “Figueres potenciarà la figura de Pep Ventura amb una mostra inèdita”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Exposició “Quan la sardana era un ball de moda: Pep Ventura abans del mite” « Sonabé - Juliol 26, 2009

    […] Exposició Quan la sardana era un ball de moda: Pep Ventura abans del mite.  De l’1 d’agost de 2009 a l’1 de novembre de 2009, al Museu de l’Empordà de Figueres. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: